Аукционната къща Кристис“ обями в понеделник, че картината Минарето на джамията Кутубия - подарък

...
Аукционната къща Кристис“ обями в понеделник, че картината Минарето на джамията Кутубия - подарък
Коментари Харесай

Анджелина Джоли продава картина, рисувана от Чърчил за Рузвелт

Аукционната къща „ Кристис “ обями в понеделник, че картината  " Минарето на джамията Кутубия " - подарък от Чърчил на американския президент Франклин Д. Рузвелт - се продава от Анджелина Джоли през идващия месец с планирана цена от 2,1 до 3,4 милиона $, заяви WashingtonPost.

Картината от фамилната сбирка на Джоли, наречена " Минарето на джамията Кутубия ", е единственото произведение на изкуството, което Чърчил е основал по време на Втората международна война, и се счита, че ще получи от 2,1 до 3,4 милиона $ идващия месец, споделиха от " Кристис ".

След гибелта на Рузвелт през 1945 година платното е продадено от наследниците на Рузвелт и е имало няколко притежателя, преди Джоли и нейният тогавашен сътрудник Брад Пит да го купят през 2011 година

Според „ Кристис “ английският министър председател е основал картината в Маракеш след конференцията в Казабланка през януари 1943 година В деня след пресконференцията той е поканил американския президент Рузвелт да се причисли към него в Маракеш, за да „ прегледат града и да се насладят светлината на залязващото слънце "

Гледката впечатлила толкова доста Рузвелт, че английският премиер нарисувал осветената от залеза джамия с Атласките планини в задния проект, с цел да остане като спомен за американския президент, съгласно „ Кристис “.

„ Минарето на джамията Кутубия “  се счита за една от най-ценните картини на Уинстън Чърчил заради значимостта на тематиката за него и обстоятелството, че акцентира смисъла на другарството сред двамата водачи “, обяви ръководителят на отдела за модерно английско изкуство на „ Кристис “  Ник Орчард.

Затова се чака ползата към картината да е по-голям, в сравнение с към която и да е друга творба на Чърчил, оповестиха от „ Кристис “.

Чърчил, запален художник-любител, който се заема с живопис откакто навършва 40, е оставил над 500 картини. Последната му творба, основана малко преди гибелта му през 1965 година, изобразява езерцето със златни рибки в дома му в Чартуел в Югоизточна Англия. През 2017 година картината беше продадена на търг на „ Сотбис “  в Лондон за 357 000 паунда ($473,000).

***

Джамията „ Кутубия “ е най-голямата в Маракеш и е измежду най-внушителните в Мароко и Магреба. Издигната през XII век и строена по време на ръководството на няколко емира, тя е пример на ислямската архитектура на Алмохадите. Прочутото ѝ минаре, високо 69 м и необятно 12,8 метра, става модел за други минарета – Кулата на Хасан в Рабат, Хиралда в Севиля, даже и за издигнатата наскоро най-голяма съвременна джамия в света – „ Хасан ІІ “ в Казабланка.

 

 

 

.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР